Na de bloei komt de groei

21.05.2022

De snoeiperiode was half april klaar, de nachtvorstperiode was toen al bezig. De nacht van 2 op 3 april was een zeer koude nacht tot -5 graden Celsius aan de grond. Dus in de vroege ochtend waren de bloemknoppen bedekt met een mooie laag ijs en lange ijspegels. Met de opkomende zon weer een prachtig gezicht.  Vanaf nu, na ijsheiligen, is de kans op nachtvorst een stuk kleiner. De bloeitijd was vroeg dit jaar, dus wij verwachten in de derde week van juli dan ook al de eerst Opal pruimen te oogsten. Maar eerst moet er nog van allerlei ander werk gebeuren. Alle vruchten zitten weer aan de bomen en dan is het even afwachten hoe de natuurlijke rui gaat verlopen. Deze rui gaat vanzelf en kun je niks aan doen. En dan in juli gaat het fruit groeien, we willen wel graag dikke pruimen en dikke peren en de appels een mooie middenmaat, bij een hollandse zomer gaat dat ook zeker helemaal goed komen.

Bij de boerderijwinkel is er ook van allerlei aktiviteiten. Zo is er op 14 mei bij het Torenbosje de fietsroute geopend van Ontdek de oostrand Dronten. Een initiatief van 21 ondernemers in dit gebied en ondersteund door gemeente Dronten. De fietsroutes zijn te downloaden via drontengeeftjederuimte.nl . Bij ons in de boerderijwinkel hebben we ook flyers van deze routes. Wij zijn met onze winkel geopend van dinsdag tot en met zaterdag, dus men kan dan altijd even binnen wandelen. Ook de koffie , thee of een sapje kan men komen drinken op ons zitje bij de boerderijwinkel. Een heerlijk rustpunt waar men kan genieten van de fruitbomen en het gekwetter van de vogels en het gekakel van onze bruine kippen.

Wij wensen iedereen een gezonde zomer toe en u bent welkom op de boerderijwinkel Klaren aan de Boudewijnlaan 15 in Dronten.

Kerst 2021

12.12.2021

De maand december is al weer 2 weken aan de gang. Sinterklaas heeft weer de nodige oranje appeltjes op ge-snoept. En we gaan op naar de laatste dag van dit jaar. Wij geven altijd aan dat je in deze periode van het jaar vooral gezond wilt eten. Lekker veel groenten en een aantal stuks fruit per dag. Sinds deze week hebben we ook weer de echte"witlof".  Daar bedoelen wij mee dat de witlofpen cq. de witlofwortel, in de echte grond wordt geplant. die wordt bedekt met grond en dan na verloop van een aantal weken vormt zich de witlofkrop zich. Deze witlof heeft de echte smaak heerlijk. Uiteraard hebben we nog veel meer andere groenten, zoals de spruitjes die ook rechtstreeks van de spruitenboer komen dus heel erg vers. De boerenkool staat bij ons zelf en knippen we vers af terwijl u wacht, SUPER !!        Uiteraard is er nog volop keuze in de appels. Maar voor deze tijd is de rode goudreinette extra gewild voor het bakken van de appeltaart en straks de appelflappen. Er zijn er genoeg dus BAKKEN MAAR.      De Gieser Wildeman stoofpeer is een zeer oud stoofperen ras. Maar wat zijn ze weer lekker dit jaar. Ze zijn heerlijk zoet en worden prachtig rood na het koken. Niet alleen met de kerst een genot om van te smikkelen, maar voor veel vaker om er bij te zetten op de eettafel. Ook deze peertjes zijn volop aanwezig.

De openingstijden : dinsdag 21 december t/m vrijdag 24 december van 10.00- 18.00

                                maandag 27 december van 10.00 tot 16.00; dinsdag 28 december t/m donderdag 30 december van 10.00 - 18.00; vrijdag 31 december 8.30 - 15.00

                                vanaf dinsdag 04 januari 2022 is alles weer gewoon!

Wij wensen iedereen gezellige kerstdagen en een heel fruitig en gezond 2022 toe!!

Familie Klaren

 

Turbulente periode

07.09.2021

Het is 7 september 2021,

De pruimen pluk is net klaar. De Opal was na de eerste week van augustus geplukt. De Reine Victoria die hebben we afgelopen zaterdag leeg geplukt. Ook onze eerste appel de Delbare estivale hebben we al een paar keer de rode blosjes er uit geplukt. En al dat nieuwe fruit smaakt al weer heerlijk. De komende 3 weken hebben we nog pruimen in de verkoop dus wees er snel bij.

De turbulente periode heeft vooral te maken dat de oprichter van ons fruitteelt bedrijf Henk Zieleman op 21 augustus na een kort ziekbed is overleden. Mijn vader en schoonvader is altijd ge-interesserd geweest en gebleven in ons fruitteeltbedrijf. De laatste jaren ging hij met zijn scootmobiel over het betonpad om te kijken naar de bomen, bloesem en het fruit. Bij de uitvaart zijn wij met de familie en met mijn vader in de kist op de fruitwagen over het betonpad gegaan. Als een groot eerbetoon aan mijn vader. 

De volgende drukke periode staat er aan te komen. Vanaf aanstaande week gaan wij volop beginnen met het plukken van de conference peren en iets later zullen we aan de elstar beginnen. Gezellig met de plukploeg aan het werk maar ook gezellig met elkaar een bakkie koffie/thee drinken. De komende weken zullen er dus weer van allerlei soorten appels en peren bij komen in de boerderij-winkel.

Gedurende de plukperiode zal de boerderij-winkel openen vanaf 10.30 uur.  We drinken namelijk eerst koffie in de boomgaard.

De zaterdag gaat de boerderij-winkel gewoon open om 8.30!!