Herfst 2019

24.11.2019

De bladeren vallen al weer volop van de bomen. De fruitoogst is net achter de rug. Dat begint bij ons al in juli/augustus met de pruimen en de eerste appels de Delbare komen er half augustus weer bij.    Vanaf 2 september zijn we met de volle plukploeg in de conference aan het plukken gegaan. Veel gezelligheid, appeltaarten en andere lekkere koeken bij de koffie maar ook hard door werken. Iedereen doet zijn best en de sfeer is prima. Zo verlopen de weken met helaas toch nogal wat regen vanaf de derde week van september en het blijft ook nat tot alle appels van de bomen af zijn. Er worden veel kilo's geplukt zodat ook alle kisten vol zijn. Op 3 oktober hebben we met de plukploeg een gezellige afsluitende avond bij ons in de schuur. Een barbeque en wat te drinken erbij, zo sluiten wij de plukperiode af met onze plukkers.Zelf hebben wij nog wat napluk eraf gehaald. En onze 7 bomen Granny Smith zijn woensdag 20 november door onze zoon Stefan geplukt, dat waren echt de aller laatste appels. Maar ze smaken lekker fris met een goed aroma!                                                                                                                                                                                                                                                                           Dat we een groep plukkers hebben die voor elkaar staat dat wisten wij al. Helaas overleed in november een van onze plukkers, en ook dan zijn de mensen aanwezig. Hartverwarmend!!                                     Ook onderhoud aan de gebouwen stond op het programma dit jaar. Inmiddels zijn de golfplaten met asbesthoudend materiaal er in gesaneerd en is het nieuwe materiaal weer bevestigd, de komende week wordt dat alles afgewerkt. Dan is het rondom de gebouwen alles opruimen en vanaf ca. 1 december wordt er weer gesnoeid. Wij hoeven ons niet te vervelen. Want ook in de boerderijwinkel is er volop verkoop van onze appels en peren, maar ook de aardappelen, uien , groente, eieren, sap, jam, wijn, enz... met de nodige verhalen erbij.                                                                                                                   Ons nieuwe ras Maribelle smaakt dit jaar heerlijk. Het is een appel met het elstar-aroma maar dan zoet-zuur en heerlijk hard. In salades blijven de geschilde blokjes ook nog eens mooi blank. Een veelzijdige zeer smakkvolle appel dus. Volop aanwezig in de boerderij-winkel!

Groei-jaar 2018

14.11.2018

2018

Elk jaar is een bijzonder jaar, met de start van de tulpenroute op 14 april die voor ons langs kwam, waren ook de pruimenbomen in de bloesem. Het was een bijzonder koude periode geweest dus er was geen tulp in de bloei en ik kon de mensen gelukkig blij maken met mijn bloeiende pruimen. De week daarna was het prachtig voorjaarsweer en kwamen de perenbloesem volop in de bloem. Een week verder, eind april was de temperatuur weer koud en was het nat. De appelbloesem had geen goede bloeitijd. Door de verschillen van bloeitijd bleek de zetting bij de appels moeizaam terwijl de pruimen en peren goed waren.

In mei hebben wij het perceel Red Prince-jonagold aangeplant, met prachtig geveerde bomen van boomkwekerij Roelofs. Door de droge periode hebben we ze flink water moeten geven maar ze zijn goed aan de groei gegaan. We hopen er oogst 2019 al weer een kilo of 3 per boom van te plukken.

Een hele warme zomer volgt met veel uitschieters van boven de 35 graden Celsius. De nachten daar voor zijn we aldoor aan beregenen geweest om de waterdamp iets verkoeling te laten brengen tussen de bomen, maar fruitbomen houden niet van zulke extremen. Bepaalde appel-en perenrassen zijn ook niet blij met deze warmte. Toch is het fruit wel zoet geworden van de vele zon uren en dat komt dan ook ten goede in de smaak die iedereen nu kan proeven.

Vanaf half juli zijn er bij ons oogstwerkzaamheden. We beginnen met de Opal pruimen en in augustus de eerste Delbare appels. Vanaf september waren met vele plukkers onze appels en peren aan het plukken. Ook nu hadden we een warme start met de grote oogst. Dat betekende dat er volop door geplukt moest worden om het fruit niet te rijp te laten worden aan de boom. Eind van de maand was de oogst binnen.

Nu is het november en zijn de bladeren aan het verkleuren en zit de nachtvorst er aan te komen zodat de bladeren er wat sneller af kunnen vallen. De snoei kan dan vanaf december beginnen en dat zal tot volgend jaar april duren voordat het klaar is. 

In de boerderijwinkel gaat het werk altijd door en is iedereen ook altijd welkom. De feestdagen komen er gauw aan dus artikelen voor leuke pakketjes zijn er ook . Wij wensen iedereen dan ook al  prettige gezellige en vooral bijzondere feestdagen toe.

Vakantietijd is oogsttijd 2017

23.07.2017

Pruimentijd.

De schoolvakanties zijn allemaal begonnen in heel Nederland, Wij zijn net begonnen met de eerste oogst van onze OPAL-pruimen. Deze heerlijke zoete pruim die altijd los van de pit is daar moet je even van genieten. De komende 3 weken zullen we ze in onze boerderijwinkel te koop hebben. Ook de nieuwe appels zullen er met een ca. 2 weken al zijn  de Discovery. De oogst werkzaamheden starten zo al weer vroeg op. Wij zullen de komende maand druk zijn met alle verdere oogstvoorbereidingen . Die zal begin september starten zo als we er nu tegen aan kijken. We gaan al onze plukkers bellen of ze weer kunnen komen, alle plukmaterialen worden weer uit de schuren gehaald. En het "gewone"werk gaat ook door, zo als gewasbescherming, maaien van de grasbanen, zomersnoeien en beetje pruimen plukken en de eerste vroege appels plukken. Maar ook onze sperziebonen en snijbonen zijn straks pluk klaar. Dus wij hoeven ons niet te vervelen en in de boerderijwinkel is er genoeg vers fruit en nieuwe oogst groenten en aardappelen te koop.